Gheorghe Panaiteanu-Bardasare

1872 – 1944

Octav Băncilă

pictor, profesor

După o scurtă perioadă la Școala Normală „Vasile Lupu”, precum și la Gimnaziul „Ștefan cel Mare”, Octav Băncilă a fost profesor la Şcoala de Arte Frumoase din Iași din anul 1916 și până în 1937. S-a împotrivit academismului înaintașilor prin deschidere spre modernism, evidentă în tematica protestatară a tablourilor lui. Picturile sale, cu sugestii expresioniste, dinamice și pline de forță, au fost realizate într-o cromatică severă, cu o pastă densă care uneori trece cu ușurință granița spre o formă de manierism.

Înapoi la pagina expoziției:

Surse imagini:

„Strachina cu viorele”, Octav Băncilă, ulei pe pânză, 52×43,5 cm, nedatat. Lucrare aflată în patrimoniul Muzeului de Artă – CMNM Iași, Palatul Culturii, inv. 814.

„Croitor bătrân”, Octav Băncilă, ulei pe pânză, 105×75 cm, 1913. Lucrare aflată în patrimoniul Muzeului de Artă – CMNM Iași, Palatul Culturii, inv. 1374.

„Țărancă torcând”, Octav Băncilă, ulei pe pânză, nedatat. Imagine preluată din publicația monografică a UNAGE: „155 de ani de învățământ artistic modern la Iași”, volum coordonat de Atena Elena Simionescu, Artes, 2015.

„Autoportret”, Octav Băncilă, ulei pe pânză, nedatat. Imagine preluată din publicația monografică a UNAGE: „155 de ani de învățământ artistic modern la Iași”, volum coordonat de Atena Elena Simionescu, Artes, 2015.