Despre proiect

Proiectul expozițional cu caracter documentar a fost conceput în 2022 pentru spațiul Galeriei Universitas a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, la inițiativa și cu sprijinul Rectoratului UNAGE și a Institutului de cercetare multidisciplinară în artă (ICMA) din aceeași instituție.

Proiectul dorește să atribuie spațiului primului etaj din Casa Balș (clădire istorică ce găzduiește Rectoratul UNAGE din Iași, str. Cuza Vodă nr.29) o dimensiune informativă și de reprezentativitate instituțională, oferind publicului ocazional sau recurent o privire de ansamblu asupra istoriei, tradiției și culturii Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași. Aceasta este valorificată într-o expoziție permanentă cu caracter documentar, o pledoarie pentru cei peste 160 de ani de tradiție asociată învățământului artistic universitar din Iași. Prin intermediul exponatelor specifice, proiectul multimedial – curatoriat de Cristian Nae – prezintă o selecție a personalităților și momentelor istorice relevante pentru istoria UNAGE, expuse cronologic, aferente domeniilor muzicii, teatrului și artelor vizuale, selecție ce pune într-o relație sincronică istoria invățământului ieșean cu valorile artistice europene.

Intitulată „Ecouri europene în istoria educației artistice ieșene”, expoziția cu caracter documentar este realizată în 2022 în cadrul proiectului CNFIS-FDI-2022-0052 al UNAGE Iași, intitulat „aLab – Laborator de practică și cercetare artistică al UNAGE Iași”. Proiectul a vizat înființarea unui muzeu al universității, ca entitate ce va gestiona arhiva documentară multimedia a instituției, prin intermediul laboratoarelor de cercetare și practică artistică susținute de Institutul de cercetare multidisciplinară în artă (ICMA) al UNAGE Iași.

Echipa de implementare a proiectului a fost realizată din cercetători, doctoranzi, cadre didactice și personal didactic auxiliar din cadrul UNAGE Iași: Matei Bejenaru, Andrei Botnaru, George Cernat, Andrei Cozlac, Lavinia German, Florin Grigoraș, Octavian Jighirgiu, Sarah Muscalu, Cristian Nae, Oana Nae, Adriana Neica, Dalia Rusu-Persic, Daniel Sofron, Mirela Ștefănescu. Director proiect: Cătălin Soreanu.