Agatha Bârsescu

1857 – 1939

Agatha Bârsescu

actriță, profesoară

Din anul 1883, Agatha Bârsescu a fost actriță a Teatrului Curții Imperiale din Viena, iar începând cu 1899, a devenit actriță a Teatrului Național din București. În anul 1925, Agatha Bârsescu s-a stabilit la Iaşi, unde a preluat, alături de Mihai Codreanu, o a doua Catedră de Dramă şi comedie, bazându-se pe repertoriul său vast şi îmbinând tradiţiile teatrului naţional cu cele ale şcolii vieneze în care se afirmase. Demersurile sale didactice au inclus cultivarea expresivității scenice și a vorbirii, a gestului reţinut şi elegant care, împreună cu adânca înţelegere a psihologiei personajului şi a adecvării la ansamblul scenic, au condus la rezultate remarcabile în arta actorului.

Înapoi la pagina expoziției:

Surse imagini:

Agatha Bârsescu fotografiată de Siegmund Packer în Iași, în primele decenii ale secolului XX. Imagine preluată din publicația monografică a UNAGE: „155 de ani de învățământ artistic modern la Iași”, volum coordonat de Atena Elena Simionescu, Artes, 2015.

Agatha Bârsescu în piesa de teatru „Medeea”, jucată la Teatrul Național din Iași, la data de 20 noiembrie 1933. Imagine preluată din publicația monografică a UNAGE: „155 de ani de învățământ artistic modern la Iași”, volum coordonat de Atena Elena Simionescu, Artes, 2015.

Profesoara Agatha Bârsescu împreună cu studenții săi, printre care, în dreapta, Sandina Bârsan (Sandina Stan), cea care a devenit artistă emerită înainte de 1959. Imagine preluată din publicația: „Şcoala ieşeană de teatru: istorie şi actualitate”, de Natalia Dănăilă, Constantin Paiu, Sorina Bălănescu, coordonator: Anca-Maria Rusu, ediția a 2-a, revizuită, Iaşi, Artes, 2010.