Eduard Caudella

1841 – 1924

Eduard Caudella

profesor de vioară, pianist, compozitor, dirijor și critic muzical

Lui Eduard Caudella i-a fost atribuită calitatea de fondator și prim-dirijor a Orchestrei Conservatorului din Iași, în perioada 1892-1901. În calitate de compozitor, a elaborat o muzică inspirată de cântul popular, în care se intersectează diverse elemente stilistice europene. Preocupările sale artistice au atins majoritatea genurilor muzicale, Eduard Caudella fiind în mod special atras de muzica vocală. A compus muzică pentru teatru și operă, definind acest gen muzical prin prima operă românească „Opera Petru Rareș” din 1889.

Înapoi la pagina expoziției:

Surse imagini:

Afișul primului Concert al Școlii de Muzică și Declamațiune, 1865. Imagine din Fondul de Patrimoniu al Bibliotecii Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași.

Manuscrisul autograf al operetei „Fata răzășului” din fondul de Patrimoniu al Bibliotecii Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, inclusă pe lista oficială a Fondului Patrimoniului Cultural Național mobil, ce aparține Ministerului Culturii și Cultelor, paginile 1-2, 1885.

Manuscrisul autograf al operetei „Fata răzășului”, pagina 2, 1885. Imagine din Fondul de Patrimoniu al Bibliotecii Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași.