Antonin Ciolan

1883 – 1970

Antonin Ciolan

dirijor, profesor

Antonin Ciolan s-a format la Conservatorul din Iași, avându-i ca profesori pe Gavriil Musicescu și Eduard Caudella, completându-și ulterior studiile muzicale la Berlin, Dresda și Leipzig. A devenit directorul Conservatorului ieșean în 1920, remarcându-se prin preocupările sale asupra învățământului și compoziției muzicale românești. Antonin Ciolan a elaborat o nouă semnificație a interpretării dirijorale, concentrându-se asupra subtilităților legate de timbralitate, cu accent pe sonorități ample cu tonuri rotunde și dense, apte pentru desfășurarea unei creații simfonice elevate.

Înapoi la pagina expoziției:

Surse imagini:

Primul concert al Orchestrei Simfonice, dirijor Antonin Ciolan, 1923. Imagine din Fondul de Patrimoniu al Bibliotecii Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași.

Scenă din „Aida”, jucată cu elevele Academiei de Muzică „George Enescu”, sub conducerea maeștrilor Antonin Ciolan și Vasile Rabega, la Teatrul Național din Iași, la 29 martie 1940. Imagine din Fondul de Patrimoniu al Bibliotecii Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași.