1816 – 1900
Ştefan Dimitrescu
pictor, profesor, rector
Ştefan Dimitrescu a fost elev al Școlii de Arte Frumoase din Iași începând cu anul 1905. Și-a completat studiile la Académie de la Grande Chaumière din Montparnasse, Paris, între 1912 și 1913. În cadrul Școlii ieșene, a devenit profesor în anul 1927, director al instituției în 1929, iar din 1931 a fost rectorul Academiei de Arte Frumoase din Iași. S-a implicat în activitatea de modernizare a învățământului artistic ieșean, reușind o serie de reforme care au dus la restructurarea acestuia. Ca artist, s-a orientat spre tematica peisajului, manifestând interes pentru un realism-critic, grefat pe elemente autohtone la care s-a adaugat apetența pentru virtuțile tușei picturale, dobândită în călătoriile de studii efectuate în Italia.
Surse imagini:
„Fereastra flăcăului”, Ștefan Dimitrescu, ulei pe carton, nedatat. Imagine preluată din publicația monografică a UNAGE: „155 de ani de învățământ artistic modern la Iași”, volum coordonat de Atena Elena Simionescu, Artes, 2015.
„Autoportret”, Ștefan Dimitrescu, ulei pe carton, 44,5×30 cm, nedatat, semnat cu brun dreapta, jos „Ștefan Dimitrescu”. Lucrare aflată în patrimoniul Muzeului de Artă – CMNM Iași, Palatul Culturii, inv. 604.
„Vedere la țărmul mării”, Ștefan Dimitrescu, ulei pe carton, 56,7×69,5 cm, semnat cu negru dreapta, jos „St.Dimitrescu”, nedatat. Lucrare aflată în patrimoniul Muzeului de Artă – CMNM Iași, Palatul Culturii, inv. 638.