George Pascu

1912 – 1996

George Pascu

muzicolog, profesor, violonist, dirijor

George Pascu a avut un rol determinant în afirmarea vieții artistice din Iaşi. De o rară profesionalitate, George Pascu a fost, mai presus de toate un critic muzical cu un har literar şi oratoric singular şi un pedagog eminent. A pus bazele criticii muzicale la Iași, publicând încă din anii ’30, cronici recenzii, eseuri. A contribuit decisiv la dezvoltarea muzicologiei istorice, prin cercetările întreprinse asupra instituțiilor muzicale ieșene, prin numeroasele comunicări și conferințe, prin studiile publicate. De asemenea, a susținut o amplă activitate de educare a publicului larg prin numeroasele concerte-lecție, conferințe introductive, audiții comentate, cicluri de emisiuni radiofonice, contribuind decisiv la dezvoltarea culturii muzicale în regiunea Moldovei.

Înapoi la pagina expoziției:

Surse imagini:

Profesorul George Pascu expunând mulajul viorii lui George Enescu, anii 1990. Imagine din Fondul de Patrimoniu al Bibliotecii Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași.

Publicația autografă 100 de ani de la Înființarea Conservatorului de Muzică „George Enescu” din Iași, de George Pascu, 1964. Imagine din Fondul de Patrimoniu al Bibliotecii Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași.

Profesorul George Pascu în timpul unei ore de studiu la Conservator, cca. 1970. Imagine din Fondul de Patrimoniu al Bibliotecii Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași.