Achim Stoia

1910 – 1973

Achim Stoia

profesor, dirijor, compozitor, rector

Achim Stoia și-a început studiile de armonie, contrapunct și compoziţie la Conservatorul din Bucureşti (1927-1931), continuând ulterior la Paris. Importanța didactică a lui Achim Stoia în România constă îndeosebi în contribuția sa pe plan instituțional. După zece ani de eforturi pentru reînfiinţarea Conservatorului, a reușit la 1 octombrie 1960 să regrupeze profesori și studenți într-o singură locație, devenind rector al Conservatorului de Muzică „George Enescu”. În perioada 1948-1961 a fost dirijor permanent al Filarmonicii de Stat „Moldova”, iar între 1950-1959 a deținut funcția de director al aceleași instituții, înființând în anul 1954 Corul Filarmonicii „Gavriil Musicescu”.

Înapoi la pagina expoziției:

Surse imagini:

Corpul didactic al Conservatorului, 1960. Imagine din Fondul de Patrimoniu al Bibliotecii Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași.

Carte poștală adresată de George Breazu lui Achim Stoia, 1942. Imagine din Fondul de Patrimoniu al Bibliotecii Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași.

Coral variat în stil clasic pentru orchestră, 1936. Imagine din Fondul de Patrimoniu al Bibliotecii Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași.

Extras „Heruvic la 7 voci”, din Liturghia modală pentru cor mixt, 1937. Imagine din Fondul de Patrimoniu al Bibliotecii Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași.